Since the GardenRoof System had proven to be exceptionally successful in lowering temperature in buildings both internally and externally; GLC decided to experiment with plants growing on walls. Thus, the VerticalGreen Wall system was born.

In the experiments, it was proven that the VerticalGreen Wall System was able to reduce the temperature of the building walls and also the ambient temperature around it.

Furthermore, the VerticalGreen Wall provides an excellent aesthetics effect on the façade of the building – bringing the much needed greenery to the city’s concrete jungle.

Progress has been made since inception. Our research and experiments continue from 2006 and since then we have developed new systems which are very much lighter,  versatile and easy to install.

 

aaa

Layer-19

imgA04

imgA05

VertiLite

This is a light weight formula planting medium, specially blended according to the types of plants used for each individual project, provides enhancement and establishmnet of the plants.

 

VertiBoard

This unique light weight VertiBoard is ideal for Vertical Greenery. Its porosity not only allows plants roots penetration to ensure firmness, it also allows adequate amount of water to pass through to facilitate plants’ survival. It also prevents loose particles from falling off.

 

VertiFrame

The light weight powder coated aluminum panels, with a variation of customized sizes, offer simple and quick installation and replacement.

 

VertiBase

The powder coated aluminum VertiBase is designed to secure the VertiFrame firmly onto the wall or free standing strcuture, as well as to prevent unnecessary vibration and damage. It is light weight and corrosior resistance, thus creating a sustainable system that is practical and cost-friendly with minimal maintenance as required.

 

imgB01

imgB02

The design was first conceptualized in Wellington Primary School as the school’s corridor between the school hall and classroom block experienced uncomfortable indoor temperatures, morning sun, slippery floors and noise pollution from the school hall.

As a landscape design, the innovation of the VGLS panels was intended for screening against the sun, rain and visual impact of residents. It aesthetically softens the architecture of the school corridor and its adjustable louvres provide a functional cooling and shade to the interiors as well as encourage cross-ventilation. The duo-side panels provide an avenue of visual communication to the students for relevant educational purposes.

The main challenge of the system is the choice of sustainable plants which can grow well with minimum growing platform while also considering the different site conditions in different site.

Title of project: VerticalGreen System at Wellington Primary School

Year of completion: 2013

Country of execution: Singapore

Name of client: Wellington Primary School

 

Key Design Features and Benefits

  • 32mm thick planting board louvre panels with aluminum frame with plants pre-grown on both sides. The possess acoustic buffering properties to reduce noise pollution
  • Rotatable modular louvres regulate thermal comfort. They are also easily removable.
  • Drip irrigation is used and integrated with galvanized steel frame for a sleek look
  • A variety of suitable plants tolerable to onsite conditions introduced as part of education enrichment.

The archway of the main entrance of the school is situated some distance from the main gate of the school compound. Although the architecture of this entrance is elegant but lack interest due to the white textured wall. Envirospace Consultants Pte Ltd, the Landscape Architect was commissioned to study the overall structure and ambience and had recommended that these arches are to be cladded with the VerticalGreen system, which accentuates the beauty of the arch design. Each of the columns measures 1000mm wide by 4400mm high and were planted with specially selected plants for their hardiness in order to minimise maintenance and care. The plants were first planted on specially designed coco-fibre board, measuring 1500mm long by 500mm wide by 40mm thick mounted onto a stainless casing with four hooks (two on the top side and two on the bottom side). The purpose of these hooks is for hanging the panel onto a pair of vertical ‘U’ channel wall anchored to the wall. Also, these ‘U’ channels acted as a conduit for irrigation tubings.

The irrigation is also calibrated to allow limited amount of water just to dampen the planting medium for the plants to survive. Any surplus water, if any, will be drained off through the outlet below. It is also equipped with a rain sensor so as to prevent over-watering after rainfall.

Project Name: VerticalGreen System at CHIJ (Toa Payoh) Secondary School

Location: Singapore

Area: 23 m2

Completion Date: August 2013

Building Owner: Congregation of the Holy Infant Jesus (CHIJ)

Architecture Design: –
Landscape Architect:
Envirospace Consultants Pte Ltd

Vertical Green Wall Specialist: Garden and Landscape Centre Pte Ltd

 

Some of the plants chosen for the Vertical Green Walls include Nephrolepis spp, Syngonium Podophyllum (White Butterfly), Syngonium Podophyllum (Green Gold), Episcia Cupreata “Suomi”and Philodendron Erubescens “gold”. These plants are chosen for their colour, attractiveness and their low maintenance characteristics. In addition, these plants do not grow aggressively and thus they do not require constant pruning.

The VerticalGreen System installed on the concrete façades of both ventilation buildings of the Marina Coastal Expressway (MCE) received “Gold Award” for the BCA Green Mark Buildings Awards which was introduced in 2011. The 10-storey high VerticalGreen System is the highest Vertical Greenery project in Singapore.

The VerticalGreen System installed on the concrete wall of MCE Ventilation building is capable in reducing the temperature of the building walls and also the ambient temperature around it. Besides, it provides an excellent aesthetic effect on the façade of the building and at the same time brings the much needed greenery to the city’s concrete jungle.

The proposal of the VerticalGreen Wall was first introduced to beautify the ventilation buildings and to create a more interesting skyline. The purpose of the two ventilation buildings is to allow the exhaust from the underground tunnels to be dispersed into the open air near the sea.

Project Name: VerticalGreen System: Marina Coastal Expressway (MCE) Ventilation Buildings

Location: Singapore

Area: 1140m2

Completion Date: December 2013

Building Owner: The Land Transport Authority of Singapore

Architecture Design: Parsons Brinckerhoff Pte Ltd

Landscape Architect: Envirospace Consultants Pte Ltd

Vertical Green Wall Specialist: Garden and Landscape Centre Pte Ltd

 

Since the MCE Ventilation Building is located next to the sea, the VerticalGreen System was designed to withstand the high velocity of sea front wind. The plants selected for the VerticalGreen Wall planting had also under gone substantial field trials to determine their hardiness against the high wind force, the high concentration of salt spray carried by the wind and their tolerance to prolonged exposure to the sun. Moreover, the panels installed were designed with minimum maintenance for sustainability purposes. Thus, the VerticalGreen System are equipped with an automatic integrated irrigation system with rain sensor and fertigation capabilities which will be used as and when required.

 

The VerticalGreen System installed on the concrete façades of both ventilation buildings of the Marina Coastal Expressway (MCE) received “Gold Award” for the BCA Green Mark Buildings Awards which was introduced in 2011. The 10-storey high VerticalGreen System is the highest Vertical Greenery project in Singapore.

The VerticalGreen System installed on the concrete wall of MCE Ventilation building is capable in reducing the temperature of the building walls and also the ambient temperature around it. Besides, it provides an excellent aesthetic effect on the façade of the building and at the same time brings the much needed greenery to the city’s concrete jungle.

The proposal of the VerticalGreen Wall was first introduced to beautify the ventilation buildings and to create a more interesting skyline. The purpose of the two ventilation buildings is to allow the exhaust from the underground tunnels to be dispersed into the open air near the sea.

Project Name: VerticalGreen System at Christ Church Secondary School

Location: Singapore

Area: 21m2

Completion Date: September 2013

Architecture Design: -

Landscape Architect: Envirospace Consultants Pte Ltd

Vertical Green Wall Specialist: Garden and Landscape Centre Pte Ltd

 

It is equipped with a time-controlled automatic irrigation system, calibrated to the exact amount of water required for each watering regime. The drainage outlets for each panel is connected to a small tubing which leads to the drain nearby, thus, preventing wetting of floor and wastage of water due to overwatering.

 

In addition, the VerticalGreen Wall System was planted with selected species of plants, which are hardy, pest free, slow-growing in nature, and are able to survive in low light conditions thus requiring minimum attention.